Najčastejšie spôsoby prípravy byliniek
Nálevy – pripravujú sa preliatím sušenej drogy vriacou vodou a zakryté sa nechajú 5 – 15 minút lúhovať. Potom sa výluh scedí. Používa sa spravidla v prípade kvetov, listov a vňatí.
Odvary – pripravujú sa niekoľkominútovým (5 – 10) povarením drogy vo vode, potom sa nechajú zakryté 10 minút stáť a scedia sa. Toto sa používa najmä v prípade koreňov, plodov a kôr drog, ktorých obsahové látky sa teplom nemenia.
Maceráty – pripravujú sa preliatím drogy studenou či vlažnou vodou a následným niekoľkohodinovým lúhovaním. Väčšinou 6 – 8 hodín. Potom sa výluh scedí. Takto sa pripravujú drogy s obsahom slizových látok.
Sirupy – pripravujú sa pridaním cukru s cieľom konzervácia a ochutenie. V pôvodnom pojatí sú sirupy koncentrované cukrové roztoky obsahujúce rastlinné šťavy alebo extrakty z drog.
Liečivé vína – pripravujú sa pridávaním sušených drog alebo čerstvých bylín do vína.
Tinktúry – pripravujú sa najčastejšie maceráciou drogy liehom. V prípade bežných drog sa používa na jeden hmotnostný diel drogy päť hmotnostných dielov liehu. Jemne rezaná či mletá droga sa nasype do nádoby, zaleje sa liehom a následne sa pretrepáva. Po jedno- až dvojtýždennej macerácii sa výluh scedí a nechá sa 24 hodín v chlade vyčeriť. Číry roztok sa zleje, zvyšok sa prefiltruje, oba výluhy sa zmiešajú a doplnia liehom na pôvodné množstvo. Výhodou tinktúr je ich dlhšia trvanlivosť a vyšší obsah účinných látok.
Extrakty – pripravujú sa extrakciou drogy rôznymi rozpúšťadlami (voda, lieh, glycerol atď.). Extrakty môžu byť tekuté až suché (získané úplným odparením rozpúšťadla).
Vždy však treba myslieť na individuálnosť prípravy podľa spôsobu použitia a predovšetkým charakteru pripravovanej drogy. Často sa spôsoby prípravy kombinujú či rôzne modifikujú.