Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Ríbezľa list čierny

Čierny ríbezľ (Ribes nigrum) je krík, ktorý s obľubou zdobí mnohé záhrady, a nielen pre svoju krásu, ale aj pre svoje mnohostranné využitie. ... viac o Rybízu černém

Druh tovaru Doplnok stravy
Kód tovaru 07028
Latinský názovRibes nigri folium
Bylík.czRybíz černý list

Doprava od 3.5€, od 35€ zadarmo Kedy tovar dostanem?

30g
1,67 €
50g
2,13 €
100g
3,30 €
150g
4,09 €
200g
5,17 €
250g
6,25 €
300g
7,34 €
400g
9,42 €
500g
11,00 €
Dostupnosť: 4-5 dní | dostanete do 14.5.
  • Zásielkovňa do 5kg dostanete do 14.5.
  • Výdajné miesto SPS dostanete do 14.5.
  • Najvýhodnejšie doručenie do 5kg dostanete do 15.5.
  • SPS dostanete do 14.5.
  • Slovenská pošta - zásielka na adresu do 5kg dostanete do 14.5.

Podobný tovar ako Ríbezľa

Všetko o Rybízu černém

Tajomstvo zelenej poklade: Všestranné využitie listov čiernej ríbezle

Ríbezľa Čierna ríbezľa (Ribes nigrum) je krík, ktorý s obľubou zdobí mnohé záhrady, a nielen pre svoju krásu, ale aj pre svoje všestranné využitie. Dorastajúci do výšky až 1,5 metra, tento krík je známy nielen svojimi aromatickými plodmi, ale aj silne voňajúcimi listami, ktoré nájdu uplatnenie v kuchyni aj v liečiteľstve.

Botanický popis

Listy čiernej ríbezle sú jednoduché, striedavé, široké 3–5 cm a podlhovasté, charakterizované piatimi dlanitovito usporiadanými lalôčkami so zúbkovanými okrajmi. Kvety kríka, ktoré sa objavujú v zhlukoch desiatich až dvadsiatich jednotlivých kvetov, sú malé, merajúce až 8 mm na dĺžku. Celkové kvetenstvo môže dosiahnuť priemer až 8 cm. Každý kvet je zdobený chlpatým kalichom so žltými žliazkami, jehož lístky sú dlhšie ako tie okvetné.

História a domovina

Pôvodne pochádzajúca z Ázie, čierna ríbezľa sa v Európe pestuje už od stredoveku, kedy bola cenená pre svoje liečivé vlastnosti. Historické záznamy uvádzajú, že jej fytotherapeutické uplatnenie siaha až do 16. storočia.

Liečivé účinky

Čierna ríbezľa je cenená pre svoje diuretické účinky, ktoré podporujú vylučovanie vody z tela a napomáhajú v kontrole telesnej hmotnosti. Je známa svojím pozitívnym vplyvom na svaly a kĺby, podporuje osvieženie organizmu a je považovaná za silný antioxidant. Tieto vlastnosti robia čiernu ríbezľu významným spojencom v boji proti fyzickej únave a stresu.

Kulinárske využitie

Okrem obľúbených bobúľ sa v kuchyni využívajú aj listy čiernej ríbezle. Niekoľko lístkov pridaných do nakladanej zeleniny môže zlepšiť jej chuť a zároveň predĺžiť jej trvanlivosť. Listy možno tiež sušiť a používať ako bylinkové korenie alebo k príprave zdravých čajov.

Čierna ríbezľa tak nie je len dekoráciou záhrad, ale predstavuje skutočný poklad pre zdravie a kulinárstvo. Jej listy ponúkajú nielen estetické potešenie, ale sú aj zdrojom mnohých prospešných látok, ktoré

Viete že?

Vďaka svojmu vysokému obsahu antokyánov, ktoré listom dodávajú ich charakteristickú zelenú farbu, možno listy využiť na farbenie tkanín a potravín na zeleno. Tento ekologický spôsob farbenia je príkladom tradičných metód, ktoré sa môžu opäť stať populárnymi ako alternatíva

Príprava Ríbezle čiernej

Obľúbeným spôsobom, ako využiť liečivé účinky listov, je príprava čajového nálevu. Dve čajové lyžičky sušeného listu sa zalejú šálkou vriacej vody a nechajú sa lúhovať po dobu 10 minút. Tento čaj sa následne scedí a pije sa 2–3 krát denne pre jeho osviežujúce a revitalizačné účinky.

Výrobca: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČO: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodné podmienky

Máte otázku? Napíšte nám správu.