Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Pivonka kvet obyčajná

Pivonka obyčajná – sušené okvetné lupienky. Jemná kvetová vôňa, ľahko nasládly profil. Na nálevy, maceráty, domáce sirupy aj ako dekoratívna zložka do bylinných zmesí. ... viac o Pivonke

Druh tovaru Doplnok stravy
Kód tovaru 04532
Latinský názovPaeonia officinalis
Bylík.czPivoňka obecná květ

Doprava od 3.5€, od 35€ zadarmo Kedy tovar dostanem?

50g
4,46 €
100g
7,59 €
150g
9,75 €
200g
12,75 €
250g
15,71 €
300g
18,17 €
400g
23,84 €
500g
28,17 €
Bylíkačka
Dostupnosť: skladom < 1 kg

Všetko o Pivonke

Pivonka obyčajná – kvet (Paeonia officinalis): jemne kvetová čajovina aj surovina na sirupy

Paeonia officinalis Paeonia officinalis / Pivonka obyčajná

Pivonka obyčajná patrí k najpútavejším záhradným rastlinám a jej sušené okvetné lupienky sú obľúbenou čajovinou s jemnou kvetovou vôňou a ľahko nasládlym profilom. Hodí sa do čistých nálevov, do bylinkových zmesí aj na prípravu macerátov a domácich sirupov – či už pre farbu, alebo pre elegantný kvetový akcent.

Ako chutí a kde sa hodí

Nálev z pivonky má delikátne kvetové arómy, hebký, jemne nasládly nádych a čistý dozvuk. Vynikne samostatne aj v kombinácii s ďalšími jemnými bylinami (kvet lipy, ruža, rumanček) či s citrusovou kôrou. Okvetné lupienky sa uplatnia aj v studených macerátoch a domácich sirupoch, kde dodajú ružový až jemne malinový odtieň nápoja. V kuchyni poslúžia aj dekoratívne – do dezertov, limonád či ako efektné dochutenie letných miešaných nápojov.

Čo robí pivonku zaujímavou

Okvetné lupienky prirodzene obsahujú skupiny rastlinných látok, ktoré sa podieľajú na farbe aj vôni – najmä polyfenoly (flavonoidy) a antokyanové farbivá, ktoré dávajú kvetom ružové až červené tóny. Popisujú sa tiež fenolické kyseliny a drobný podiel prchavých aróm. Pomer týchto látok sa líši podľa kultivaru, farby kvetu aj podmienok pestovania.

Trocha botanického kontextu

Paeonia officinalis – pivonka obyčajná – je trvalka pôvodom najmä z horských a pahorkatých oblastí južnej Európy. V záhradách sa pestuje stáročia a vyšľachtených bolo množstvo kultivarov s jednoduchými aj plnými kvetmi. Typická výška rastliny je okolo 50–70 cm; kvitne neskoro na jar až začiatkom leta.

Tipy na použitie v zmesiach

  • Kvetová harmónia: kombinujte s ružou, lipou či levanduľou pre jemný, relaxačný profil.
  • Iskra do limonád: studený macerát alebo sirup z pivonky pridajte k citrónu či malinám – získate jemne ružový nápoj s kvetovým akcentom.

Kvalita a skladovanie

Voľte čisté, voňavé lupienky bez cudzích prímesí. Skladujte v suchu a tme v dobre uzatvárateľnej nádobe; kvety ľahko prijímajú vlhkosť aj vône okolia. Pre výraznejší šálok lupienky pred zaliatím jemne pretrite medzi prstami – uvoľní sa aróma.

Účinné látky

Okvetné lupienky Paeonia officinalis sú prirodzeným zdrojom polyfenolov (najmä flavonoidných glykozidov – popisujú sa kvercetínové a kaempferolové deriváty) a antokyánov (napr. peonidínové a cyanidínové deriváty spojené s ružovo-červeným zafarbením). Ďalej sa uvádzajú fenolické kyseliny a stopové množstvá prchavých aromatických látok. Konkrétne zastúpenie sa líši podľa kultivaru a podmienok pestovania; presné čísla pre túto šaržu nie sú spoľahlivo doložené.

Výskyt

Pivonka obyčajná je pôvodná najmä v južnej časti Európy (od Pyrenejského polostrova cez Taliansko a Alpy po Balkán) a široko sa pestuje v záhradách po celej Európe. Rastie na oslnených až polotienistých stanovištiach, na živných, dobre odvodnených pôdach.

Ľudové názvy Pivonky

pivonka, pivonka obyčajná, pivonka lekárska, pivonka (SK)

Príprava Pivonky

🫖 Nálev (teplý): 1–2 čajové lyžičky lupienkov zaliať 250 ml horúcej vody (≈90–95 °C), lúhovať 8–12 min a scediť.
🧊 Macerát za studena: 2–3 g lupienkov zaliať 300 ml studenej vody, nechať 4–8 hod v chlade, potom scediť; vhodné na letné nápoje.
🍯 Kvetový sirup: hrsť lupienkov preliať horúcim cukrovým rozvarom (1 : 1), pridať trochu citróna, nechať 12–24 hod lúhovať a scediť. Sirupom dochutíte limonády, čaje aj dezerty.
🧪 Macerácia v alkohole (tinktúra): lupienky zaliať 40–60 % etanolom (orientačne 1 : 5) a nechať 1–2 týždne lúhovať; potom prefiltrovať. Dávkovanie neuvádzame – riaďte sa receptúrou zmesi.

Dávajte si pozor!

Nepoužívajte pri známej precitlivenosti na pivonky. U tehotných a dojčiacich osôb a u detí zvažujte použitie individuálne – informácia nie je spoľahlivo doložená. Kvety používajte vždy z bezpečného zdroja a bez chemického ošetrenia.

Výrobca: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČO: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodné podmienky

Máte otázku? Napíšte nám správu.