Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Cist list krétsky

Cist krétsky – rezaný list na nálev aj odvar. Aromatická „skalná ruža“ s prirodzeným obsahom polyfenolov. Jemne živicová chuť, vhodné do bylinných čajov aj zmesí. ... viac o Ciste

Druh tovaru Doplnok stravy
Kód tovaru 04119
Latinský názovCistus creticus
Bylík.czCistus krétský list

Doprava od 3.5€, od 35€ zadarmo Kedy tovar dostanem?

50g
1,38 €
100g
1,88 €
150g
2,25 €
200g
2,71 €
250g
3,21 €
300g
3,84 €
Bylíkačka
Dostupnosť: skladom > 1 kg | doručíme do 2.12.
  • Zásielkovňa do 5kg doručíme do 2.12.
  • Výdajné miesto SPS doručíme do 2.12.
  • Najvýhodnejšie doručenie do 5kg doručíme do 3.12.
  • SPS doručíme do 2.12.
  • Slovenská pošta - zásielka na adresu do 5kg doručíme do 2.12.

Všetko o Ciste

Cist krétsky – list (Cistus creticus): aromatická „skalná ruža“ do čajov a zmesí

Cistus creticus Cistus creticus / Cist krétsky

Cist krétsky – známy aj ako „skalná ruža“ – je vždyzelený stredomorský ker, ktorého list poskytuje výrazne aromatickú čajovinu s jemne živicovým, zemitým profilom. Rezaný list sa v nápojovej tradícii cení pre vyšší podiel polyfenolov a trieslovín a pre čistú, plnú chuť nálevu. V rámci pestrej a vyváženej stravy môže prispievať k antioxidačnej ochrane. (kľúčové slová: cist krétsky, Cistus creticus, cistus list, Cistus incanus, skalná ruža, polyfenoly, antioxidant, nálev)

Čím je cist výnimočný

List Cistus creticus je známy bohatým obsahom polyfenolov (flavonoidov a tanínov) a tiež jemným podielom živicových látok spojených s tradičným „labdanom“ – aromatickou živicou, ktorú rastlina prirodzene tvorí. Vďaka tejto skladbe má nálev bytelnú chuťovú „kostru“ a v bylinkových zmesiach pôsobí ako vyrovnávací prvok medzi kvetovými, citrusovými a korenistými tónmi. V rámci rodu ide o druh prirodzene rozšírený vo východnom a strednom Stredomorí; v záhradách sa pestuje aj pre nápadné, zvrásnené ružové až purpurové kvety.

Ako chutí a kam sa hodí

Nálev z listu má výraznú, jemne horkastú a živicovú chuť s čistým dozvukom. Je všestranným základom pre „lesné“ a stredomorsky ladené zmesi – od jednoduchých čajov na každodenné popíjanie až po tmavšie bylinkové toniká. Skvele funguje aj v ľadových nápojoch: po vychladení si udrží plnosť a jemnú sťahujúcu linku, ktorá osvieži v teplých dňoch.

Praktické tipy na miešanie zmesí

  • Vyváženie chutí: k listu cistu pridajte lipový kvet či rumanček na zjemnenie, citrusovú kôru pre iskru a štipku korenia (napr. kardamóm) pre hrejivý akcent.
  • Plnšie telo nápoja: kombinácia s koreňmi (napr. angelika alebo sladké drievko) pridá zaoblenie; stačí malé množstvo, aby cist zostal v chuti zreteľný.

Prečo sa stretnete aj s názvom „Cistus incanus“

V populárnych textoch a na obaloch čajov sa stále objavuje označenie Cistus incanus. Časť autorov ho používa ako „obchodné“ meno pre list cistov zo Stredomoria, vrátane C. creticus. Botanické práce však rozlišujú konkrétne druhy a poddruhy presnejšie; pre stredomorský „cist krétsky“ je správny názov Cistus creticus.

Zaujímavosti zo sveta rastlín

Rastlina patrí do čeľade cistovitých (Cistaceae) a jej listy nesú žľaznaté trichómy (drobné chĺpky), v ktorých sa tvoria aromatické a živicové zložky. Práve tieto štruktúry dávajú čajovine typický „živicový“ dojem. V prírode druh rastie na slnečných, suchých stanovištiach a je dobre prispôsobený stredomorskému podnebiu.

Ako z listu dostať maximum

List je vhodný na klasický nálev aj krátky odvar. Pre jemnejší šálok nechajte lúhovať bez varu; pre plnší, tmavší nápoj zvoľte krátke povarenie a následné postátie pod pokrievkou. Do zmesí pridávajte skôr menší podiel – cist má výraznú chuť a ľahko dominuje.

Účinné látky

List Cistus creticus prirodzene obsahuje polyfenoly (najmä flavonoidy a triesloviny; pri príbuzných „cistus“ čajoch sa popisujú ellagitanníny, kvercetínové a ďalšie flavonoidné deriváty) a menší podiel živicových zložiek s labdanovými diterpénmi (napr. manoyl-oxid a príbuzné labdanové štruktúry). V listoch a na ich povrchu (žľaznaté trichómy) boli opísané aj monoterpény a ďalšie prchavé látky, ktoré dotvárajú arómu nálevu.

Výskyt

Cistus creticus je pôvodný v Stredomorí – najmä v Grécku (vrátane Kréty), na Cypre, v Taliansku, Turecku a na ďalších ostrovoch a pobrežiach východného a stredného Stredomoria; ako okrasný sa pestuje aj inde vo svete.

Ľudové názvy Cistu

cist krétsky, skalná ruža, ruža cistová, cistus, rockrose

Príprava Cistu

🫖 Nálev: 1–2 čajové lyžičky (cca 2–3 g) listu zalejte 250 ml horúcej vody (≈ 90–95 °C), lúhujte 10–15 min a sceďte.
🍵 Odvar: 2–3 g povarte 5–8 min v 300 ml vody, odstavte a nechajte 5 min dôjsť pod pokrievkou; sceďte.
🧪 Tinktúra: drvený list macerujte 2–3 týždne v 40–60 % etanole v pomere 1 : 5, potom prefiltrovať; používa sa po kvapkách do nápojov.

Dávajte si pozor!

Vzhľadom na obsah trieslovín používajte s mierou; u citlivých osôb môže vyššia dávka podráždiť žalúdok. Pri pravidelnom užívaní a súčasnej medikácii vhodnosť konzultujte s odborníkom. U tehotných a dojčiacich osôb a u detí: informácia nie je spoľahlivo doložená.

Výrobca: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČO: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodné podmienky

Máte otázku? Napíšte nám správu.