Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Aglio olio & peperoncino zmes korenia

Talianska zmes korenia na špagety: cesnak, chilli, drvená paprika, petržlen a soľ (max. 25 %). Rozvoňajte v olivovom oleji a premiešajte s cestovinami. Skvelá aj do marinád, na pizzu ... viac o

Kód tovaru 04369
Bylík.czAglio olio & peperoncino směs koření

Doprava od 3.5€, od 35€ zadarmo Kedy tovar dostanem?

50g
1,96 €
100g
2,92 €
150g
3,59 €
200g
4,55 €
250g
5,46 €
300g
6,42 €
400g
8,21 €
500g
9,55 €
Už zbierate Bylíčky? Chcem vedieť viac Bylíkačka
Dostupnosť: skladom > 1 kg | doručíme tento týždeň
  • Výdajné miesto SPS doručíme tento týždeň
  • Zásielkovňa do 5kg doručíme do 8.12.
  • Najvýhodnejšie doručenie do 5kg doručíme do 9.12.
  • SPS doručíme do 8.12.
  • Slovenská pošta - zásielka na adresu do 5kg doručíme do 8.12.

Všetko o 

Aglio olio & peperoncino – zmes korenia na taliansky spôsob

/ Aglio olio & peperoncino

Ikonické „cesnak–olej–chilli“ v praktickej sypkej podobe. Zmes Aglio olio & peperoncino spája plátky sušeného cesnaku, vločky chilli, drvenú papriku a list petržlenu; chuť vyrovnáva jemná soľ (max. 25 %). Stačí lyžička do kvalitného olivového oleja, krátko rozvoňať a premiešať s al dente špagetami – za pár minút máte hotovú taliansku klasiku.

Čo je vo vnútri a prečo to funguje

Základom zmesi je cesnak, ktorý dodá telu jedla výraznú vôňu, a chilli pre príjemnú pálivosť. Drvená paprika prináša guľatú sladkosť a farbu, petržlen rozžiari pokrm sviežou bylinkovou linkou. Primerané množstvo soli pomáha chute previazať, vďaka čomu zmes funguje aj ako samostatné dochucovadlo do olejových omáčok i marinád.

Ako zmes používať (rýchlo a bez starostí)

Zmes je navrhnutá na „panvicové“ varenie: nasypte ju do panvice s olivovým olejom a nechajte krátko nasať a rozvoňať (cca 1–2 minúty na miernom ohni). Potom pridajte uvarené cestoviny, pár lyžíc škrobovej vody z varenia a spolu premiešajte, aby sa olejová emulzia pekne prichytila ku každému sústu. Rovnaký základ využijete aj na opekané krevety, zeleninové panvice alebo ako aromatický základ do paradajkovej omáčky.

Rýchly recept: špagety aglio olio & peperoncino

Na 4 porcie: 500 g špagiet, 60–80 ml extra panenského olivového oleja, 2 polievkové lyžice zmesi Aglio olio & peperoncino, hrsť nasekaného petržlenu (voliteľne), strúhaný syr podľa chuti.

Postup: Uvarte špagety v osolenej vode „al dente“. Do studenej panvice nalejte olej, pridajte zmes a nechajte krátko nasať. Jemne zohrejte, ale nedovoľte, aby cesnak stmavol. Vhoďte špagety, pridajte naberačku vody z cestovín a energicky premiešajte do lesklej, krémovej emulzie. Na záver môžete prisypať petržlen a podávať so syrom.

Chuťový profil a ďalšie využitie

  • Chuť: cesnaková vôňa, stredná pálivosť chilli, jemná sladkosť papriky, svieža bylinková stopa petržlenu.
  • Kde sa hodí: cestoviny, pizza a focaccia, pečená či grilovaná zelenina (cuketa, karfiol, papriky), morské plody a ryby, rýchle marinády na kura či krevety, olejové dipy k pečivu.

Praktické tipy z talianskej kuchyne

Cesnak len zjemnite – nesmie tmavnúť, inak zhorkne. Vodu z cestovín si nechajte po ruke; škrob v nej pomôže „svadbe“ oleja a chuti priamo na panvici. S pikantnosťou postupujte postupne: zmes je výrazná, preto začnite približne 1 čajovou lyžičkou na porciu a dolaďujte. Vzhľadom na obsah soli myslite na výsledné dosolenie až na konci.

Zaujímavosť

„Aglio, olio e peperoncino“ patrí k najjednoduchším – a zároveň najobľúbenejším – cestovinovým jedlám v Taliansku. Vychádza z tradície cucina povera (chudobnej kuchyne): pár dostupných surovín, rýchly postup a maximum chuti. Sušená zmes dáva tomuto jednoduchému základu praktickosť – máte ju vždy po ruke, či už varíte o polnoci, alebo chystáte rýchlu večeru pre priateľov.

Výskyt

Inšpiráciu zmesi dáva talianske jedlo pôvodom z južného Talianska (Neapol a okolie), kde sa tradične kombinuje cesnak, olivový olej a pálivé papričky. Sušené koreniace zmesi na tento spôsob sa dnes vyrábajú po celej Európe; konkrétna krajina pôvodu jednotlivých zložiek pri tomto produkte nie je výrobcom bližšie špecifikovaná.

Ľudové názvy

korenie na špagety aglio olio, cesnak–olej–chilli zmes

Príprava

🍝 Cestoviny: 1 lyžička zmesi/osoba. Zmes krátko rozvoňať v olivovom oleji, pridať uvarené špagety a trochu vody z cestovín, premiešať do emulzie.

🫙 Marinády: 2 lyžičky zmesi + 3 lyžice oleja (prípadne kvapka citróna). Hodí sa na krevety, kura aj zeleninu; nechajte 20–60 minút odležať.

🍕 Pizza a zelenina: zmiešajte s olejom a potrite korpus či pečenú zeleninu. Skvelé s paradajkami, cuketou a paprikami.

Dávajte si pozor!

Obsahuje soľ (max. 25 %). Zmes je pálivá – dávkujte podľa chuti. Skladujte v suchu a po použití obal starostlivo uzatvárajte.

Výrobca: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČO: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodné podmienky

Máte otázku? Napíšte nám správu.