Guayusa list
Listy guayusy (Ilex guayusa) z Amazónie. Prirodzený zdroj kofeínu a metylxantínov s jemne nasladlým nálevom. Kofeín pri 75 mg/porcia môže prispievať k bdelosti a sústredeniu. ... viac o Guayuse
| Druh tovaru | Doplnok stravy |
|---|---|
| Kód tovaru | 06700 |
| Latinský názov | Ilex guayusa |
| Bylík.cz | Guayusa list |
Podobný tovar ako Guayusa
Všetko o Guayuse
Guayusa – list (Ilex guayusa)
%%obrazek%%Guayusa je listová surovina z amazonskej cezmíny (Ilex guayusa), cenená pre prirodzený obsah kofeínu a jemnú, málo trpkú chuť. Tradične sa pripravuje ako nálev, ktorý je obľúbený na ranné aj dopoludňajšie popíjanie. Vďaka kofeínu – pri príjme aspoň 75 mg na porciu – môže prispievať k zvýšeniu bdelosti a zlepšeniu sústredenia.
Guayusa pochádza z oblasti západnej Amazónie a po stáročia je súčasťou každodenných rituálov pôvodných komunít. V modernej čajovej kultúre si získava miesto ako „energizujúci čaj“ s vyváženým chuťovým profilom a jednoduchou prípravou. Na rozdiel od niektorých nápojov s vysokým obsahom trieslovín je nálev z guayusy vnímaný ako guľatý a príjemne nasladlý. Informácia o nižšom obsahu trieslovín v porovnaní s inými čajmi však nie je pre všetky šarže a spôsoby spracovania spoľahlivo doložená.
Listy guayusy prirodzene obsahujú skupinu látok nazývaných metylxantíny – predovšetkým kofeín, ďalej teobromín (známy aj z kakaových bôbov) a v menšom množstve teofylín. Spolu s nimi sa v listoch nachádzajú aj bežné rastlinné fenolické zlúčeniny, napríklad rôzne formy kyseliny chlorogénovej. Tieto zložky sa do šálky uvoľňujú podľa dĺžky lúhovania, teploty vody a jemnosti rezu – preto má spôsob prípravy zásadný vplyv na chuť aj celkovú intenzitu nápoja.
V posledných rokoch rastie záujem o guayusu aj vďaka jej pôvodu a spôsobu pestovania. V tradičnom agrolesníctve (tzv. „chakra“ systémoch) sa stromy guayusy pestujú spoločne s ďalšími úžitkovými rastlinami. Tento prístup podporuje pestrosť krajiny a prirodzené cykly v tropickom lese. Pre zákazníkov to znamená surovinu s jasne vymedzeným terroir, ktorá si aj v šálke zachováva charakter Amazónie.
Ako guayusa zapadne do vášho dňa? Mnohí po nej siahajú namiesto kávy alebo ako alternatívu k yerba maté. Vynikne pri čistej príprave aj v kombinácii s bylinkami, citrusovou kôrou či zázvorom. V lete z nej pripravíte osviežujúci „cold brew“ nápoj, v zime ju môžete mierne povariť so škoricou a kúskom pomarančovej kôry. Ak si strážite príjem kofeínu, je vhodné pracovať s dávkovaním listu a dĺžkou lúhovania, ktoré významne ovplyvňujú silu šálky.
- Chuť a aróma: jemná, hladká, s ľahko nasladlým zakončením; bez výrazného dymového tónu.
- Zloženie: kofeín, teobromín a prirodzene sa vyskytujúce fenolické látky; profil v šálke závisí od prípravy.
- Využitie: ranný a dopoludňajší nápoj, základ pre ľadové čaje, možné párovanie s citrusmi, mätou či zázvorom.
Ak hľadáte nápoj s prirodzeným kofeínom a čitateľným pôvodom, guayusa – list je stávkou na istotu. Vďaka svojmu botanickému pôvodu (cezmínovité) zostáva chuťovo odlišná od klasického čaju z čajovníka, no zároveň si zachováva „čajový“ charakter, ktorý osloví tak milovníkov bylinných nálevov, ako aj vyznávačov moderných prírodných energií. Pri zodpovednom dávkovaní navyše ľahko prispôsobíte výslednú intenzitu svojim potrebám a dennému režimu.
Účinné látky
Guayusa prirodzene obsahuje kofeín (prírodný stimulant; v EÚ je schválené tvrdenie, že pri príjme aspoň 75 mg na porciu môže prispievať k zvýšeniu bdelosti a zlepšeniu sústredenia), ďalej teobromín (príbuzná látka známa z kakaa; mierny stimulačný účinok) a menšie množstvo teofylínu. Z fenolických látok sú zastúpené najmä kyseliny chlorogénové a ďalšie bežné rastlinné polyfenoly. Konkrétne zloženie v šálke ovplyvňuje dávka, teplota a dĺžka lúhovania.
Výskyt
Guayusa (Ilex guayusa) je vždyzelený strom pôvodom zo západnej Amazónie – predovšetkým z Ekvádoru, Peru a juhu Kolumbie. Tradične sa pestuje v agrolesníckych systémoch (tzv. „chakra“) v nížinnom tropickom podnebí, kde stromy zdieľajú priestor s ďalšími úžitkovými plodinami.
Ľudové názvy Guayusy
guayusa (wayusa), cezmína guayusa – list
Príprava Guayusy
🫖 Nálev: 1–2 čajové lyžičky listu na 250 ml vody, zalejte 80–95 °C a lúhujte 5–7 min. Pre jemnejší šálok skráťte lúhovanie, pre výraznejší predĺžte.
🍵 Krátky odvar: 1–2 čajové lyžičky na 250 ml, ľahko povarujte 5–10 min a nechajte chvíľu dôjsť; získate plnšie telo nápoja.
🧪 Tinktúra (tradičný domáci spôsob): sušený list zalejte 40 % alkoholom v pomere 1 : 5, macerujte 2–3 týždne a preceďte. Dávkovanie upravte podľa obsahu kofeínu a osobnej tolerancie.
💡 Tip: Skvele sa kombinuje s mätou, citrónovou kôrou alebo zázvorom; na leto pripravte „cold brew“ (lúhovanie v studenej vode 6–8 hodín v chladničke).
Dávajte si pozor!
Obsahuje kofeín. Nie je určené pre deti, tehotné a dojčiace ženy a osoby s precitlivenosťou na kofeín. Neprekračujte svoj obvyklý denný príjem kofeínu a vyhnite sa užívaniu vo večerných hodinách. Ak užívate lieky alebo máte zdravotné ťažkosti, poraďte sa o vhodnosti užívania s odborníkom.
Zľavy a tipy
Výrobca: Bylík.cz - Lbros s.r.o., K Mlékárně 57, 54303 Vrchlabí 3, IČO: 28811101, DIČ: 28811101 Obchodné podmienky
